Är krogshowen sista utvägen?April 25, 2012November 7, 2012admin

När en artist inte längre gör relevanta skivor kan hen alltid göra en krogshow. Magnus Uggla är något av en föregångare på detta område, eller vad man nu ska kalla det. Hans första skiva, Om Bobbo Viking, är inte den bästa svenska popskiva som någonsin släppts, men en av de allra, allra viktigaste. Utan den skivan hade vi varken haft Thåström eller Jakob Hellman, och kanske inget Bob Hund heller.

Men idag gör Uggla alltså framför allt krogshower på Hamburger Börs, och troligen kommer vi att se betydligt fler artister, både bra och mindre bra, där de kommande åren. Skivförsäljningen går ju som bekant ner.
Det finns dock olika typer av krogshower, som man kanske bör hålla isär:

  • En julshow är en krogshow med jultema. Om artisterna är dåliga kommer publiken att kasta knäck och köttbullar på dem.
  • Humoristiska krogshower, där musiken är av underordnad betydelse, om den alls förekommer. De senaste åren mest kända exempel är Henrik Schyfferts och Fredrik Lindströms Ljust och fräscht. Det kan dock vara värt att påminna om Schyfferts tidigare karriär som musiker i rockbandet Whale.
  • Den klassiska krogshowen. Denna leds ofta av en till hälften avdankad artist, som Lena PH. Vissa artister är medvetna om att krogshowen är ett ganska stort steg neråt i hierarkin, andra låtsas inte om det.